Israelin oikeus omaan maahansa

Israelin valtio on yli 3000 vuotta vanha tosiasia, kun taas Israelin maan alueella ei ole koskaan sijainnut itsenäistä palestiinalaisarabivaltiota. Kukoistavimmillaan Israelin valtio oli kuninkaiden Daavid ja Salomon aikana 1000 eKr. Rooma hävitti Jerusalemin ja Israelin maan 70 jKr ja Israelin kansa hajotettiin muihin maihin. Pieni määrä juutalaisia on kuitenkin aina asunut historiallisen kotimaansa alueella. Roomalaiset antoivat maalle Israelin arkkivihollisen filistealaisten mukaan nimen Palestiina ja Jerusalemille nimen Aelia Capitolina. Israelin kansan hajaannuksen aikana maa on ollut erinimisten valloittajien hallussa mm. Roomalaiset, bysanttilaiset, arabit, ristiretkeläiset, mamelukit ja Ottomaanit 1516-1917 ja Britit 1917-1948, jolloin perustettiin Israelin valtio. Milloinkaan alueella ei ole ollut itsenäistä palestiinalaisvaltiota.

Maailmansotien välillä ja jälkeen Englannin ja Ranskan mandaattialueille perustettiin juutalaisvaltion lisäksi neljä arabivaltiota: Irak, Transjordania, Syyria ja Libanon, joten Lähi-idän arabit eivät jääneet maiden jaossa mitenkään vähemmälle. Jerusalem ei ole koskaan ollut minkään muun kansakunnan pääkaupunki kuin Israelin, ja se tuli Israelin pääkaupungiksi jo 3000 vuotta sitten kuningas Daavidin aikana. Kolme laillista kansainvälistä organisaatiota on 1900 luvulla luvannut Israelille sen maan. Brittiläinen mandaattihallinto 1917 Balfourin julistuksella, Kansainliitto 1922 ja YK 1947. Tosin Israelin aluetta on joka kerta pienennetty ja näin rikottu juutalaisille annettuja lupauksia. Vuonna 1922 jaettiin Israelille luvatusta alueesta 77% palestiinalaisarabeille ja beduiineille, maan nykyinen nimi on Jordania. Israelille jäi vain 23% luvatusta alueesta. YK ehdotti v. 1947 Israelille jätetyn 23% edelleen jakamista arabeille ja juutalaisille. Israel ilmoitti hyväksyvänsä jaon, mutta arabit ilmoittivat etteivät jakoa hyväksy, vaan haluavat omakseen koko maan. Heti Israelin julistauduttua itsenäiseksi 14.5.1948 alkoi sota.

Julkaisussa käytetyt tiedot on saatu Keskusteluista Kalervo Syvännön kanssa 2018 ja yleisistä Lähi-Idän historiatiedoista

Seurakunnan pastori
Kari Muukka